We do it together!

Zilvervisjes

.

Hoewel er niet veel soorten franjestaarten (bij de meeste mensen bekend als zilvervisjes) voorkomen in Nederland, zullen de meeste mensen wel eens een zilvervisje of papiervisje gezien hebben. De insecten zijn platte, langwerpige en vleugelloze beesten die bedekt zijn met fijne schubben. Qua kleur zijn ze allemaal zilverachtig of grijs, waardoor zilvervisjes nog wel eens worden verward met ovenvisjes en papiervisjes.

Doordat zilvervisjes lichtschuw zijn, leven ze vaak op verborgen plekjes en zult u er ook niet snel veel bij elkaar zien. Als de plek waar ze zich schuil houden zichtbaar wordt, gaan de zilvervisjes snel op zoek naar een nieuwe plek om zich te verstoppen. Ze voeden zich meestal met organisch voedsel zoals suiker, graan en meel, maar ook met complexere koolhydraten, zoals zetmeel, stijfsel en lijm. Zilvervisjes kunnen een aantal maanden zonder voedsel overleven.

De zilvervisjes worden vooral aangetrokken tot koele ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (75 tot 95 procent luchtvochtigheid). Ze zijn dus veel te vinden in badkamers, kelders, toiletten en keukens. Soms zijn ze ’s morgens te vinden in gootstenen waar ze ingegleden zijn en niet makkelijk uitkomen omdat ze niet goed kunnen bewegen op gladde ondergronden.

Nadelen

Over het algemeen leveren zilvervisjes weinig tot geen schade op. Ze kunnen echter wel schade veroorzaken aan bijvoorbeeld papier, behang, boeken, kleding en ander synthetisch materiaal wanneer ze in grote getalen zijn. Ook worden ze door hun broze exoskelet snel geplet, waardoor er een stoffige substantie achterblijft die overlast kan veroorzaken.

  • Bevuiling
  • Schade aan papier en kleding
  • Loslaten behang

Bestrijding en wering

De bestrijding van zilvervisjes heeft vooral te maken met het omlaag brengen van de luchtvochtigheid en het weghalen van de mogelijkheden om binnen te komen. Een relatieve luchtvochtigheid van minder dan 50% is dodelijk voor de dieren. Het kan hierbij helpen om goed te ventileren. Door naden en kieren te dichten wordt ervoor gezorgd dat de dieren niet meer binnen kunnen komen. Dit moet wel zeer precies gedaan worden, want de dieren zijn erg klein en dun waardoor ze door de kleinste openingen naar binnen kunnen komen. Ook het laaghouden van de temperatuur kan helpen, omdat eitjes worden gelegd bij een temperatuur van 25ºC.

Zilvervisjes kunnen ook bestreden worden door naden en kieren te behandelen met een residueel middel. Dit kan enkele malen herhaald moeten worden. Soms kan het noodzakelijk zijn om deze behandelingen ook in aangrenzende panden uit te voeren.

Perfect Pest Control

  Cruquiuszoom 76,                            2142 EW Cruquius

 info@perfectpestcontrol.nl

  +31(0)23 2340014

Maandag:      09:00 – 17:00

Dinsdag:        09:00 – 17:00

Woensdag:   09:00 – 17:00

Donderdag:  09:00 – 17:00

Vrijdag:           09:00 – 17:00

Via de mail zijn wij 24/7 bereikbaar en reageren wij z.s.m.

2024 Copyright © Perfect Pest Control. All rights reserved.

to top